Mindezt Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár mondta el, a napokban tartott szakmai tanácskozáson, Nagymányokon.

Nagymányok messzirõl
A fórum központi témája a szénbányászat volt.

Széchenyi címer

A szaktárca vezetõje arra emlékeztette a polgármesteri hivatalban megjelenteket, hogy a kormány február elején jóváhagyta a 2030-ig szóló energiastratégia irányelveit.
Ebbõl kiolvasható, hogy a villamosenergia-termelés területén fontos szerepet kapnak a megújuló energiaforrások, de csak kiegészítõ jelleggel. Azt is kiemelte: ha 20 százalékkal javítjuk az ország energiafelhasználásának hatékonyságát, akkor is 2030-ra közel 10 százalékkal magasabb lesz a villamosenergia-igényünk. Ezért is fontos a Paksi Atomerõmû üzemidejének meghosszabbítása. Az erõmû ezen idõszakot tekintve, a hazai villamosenergia-igény 40-50 százalékát fogja biztosítani.

Calamites Kft kutatási területe térkép

A megújuló, alternatív energiákból további 15-20 százalékos részesedést tudunk elérni 2030-ra. Az államtitkár leszögezte, ahhoz, hogy a nagymányoki szénbánya szerepet vállalhasson a hazai energia-termelésben, még éveket kell várni, de van rá reális esély. Persze mindehhez nagyon komoly kutatás-fejlesztés szükséges. A jelenlegi körülményeket figyelembe véve csak ebben tud segítõ kezet nyújtani a kormány a helyieknek: állami kutatási mûhelyek rendelkezésre bocsátásával, vagy nemzetközi programok tetõ alá hozatalával. Semmiképpen sem a bányanyitáshoz szükséges forrást biztosítva.
Karl Béla, Nagymányok

Nagymányok brikett gyár térkép
polgármestere elmondta: Bencsik János kezdeményezte a pénteki látogatást, ami azt tükrözi, hogy kormányzati szinten is kíváncsiak az itteni fejlesztésekre. – Jól haladunk, a külszíni, kis szénbányából hamarosan már szenet nyerhetünk, terveim szerint addig elkészül a bekötõút is, amin szállíthatjuk. Sõt, bízom benne, hogy szeptemberre már a kõbánya is jogerõs engedéllyel fog rendelkezni, s ott is elkezdõdhet a munka – fûzte hozzá.
Verbõci József, a bányákat

Nagymányok bányagödör külfejtés
mûködtetõ Calamites Kft. ügyvezetõje részletes tájékoztatást adott az államtitkárnak a munkálatok jelenlegi állásáról. Kiemelte: amennyiben a most készülõ energiapolitikai anyagban szerepel majd, hogy Magyarországon a szénre is nagy szükség van, akkor nem lesz akadálya, hogy négy év múlva a nagy szénbánya és a hozzá tartozó erõmû építése megkezdõdjön.
És a hozzászólások:

Mecseki Bányász : Jó szerencsét!

Nagymányok frontfejtés

Kívánom, h sikerüljön: LEGYEN BÁNYANYITÁS - LEGYEN MUNKA és dolgozzon aki tud, ne csak az erdõ fogyjon...
Mindezt sajnos a távolból (messze a határokon túlról) és megöregedve kívánom és drukkolok Verbõci Jóskának és minden mai bányásznak... Ne hagyjátok magatokat fiaim! Mutassátok meg, milyen a bányász virtus!
A kishitûeknek és az okvetetlenkedõknek pedig azt üzenem: a sok felesleges beszéd helyet inkább becsüljétek meg amitek van, próbáljatok inkább közösen gondolkodni, összefogni... a jövõ, a jövõtök, a lehetséges jövõtök érdekében!

Nagymányok szénbánya fejtés


Rendõrbendõr: Mivel ezzel kapcsolatosan már sok cikk megjelent,én is csak azt tudom mondani,hogy az üres duma helyett,már történjen valami!Gyerünk,gyerünk mert a pécsi Hõerõmûvet fával fûtik,egyszerûen 100 km körzetben "megeszi" az erdõket!!!!
A lakókörnyezetem erdeiben még az ág aprítékot is felemészti!Mindent megvesz,a kis embernek meg felviszik a fa árát,meg az ipari üzemeknek is!
Áram meg kell!El kellene kezdeni a bányászképzést az iskolákban,mert ha holnap beindul a bánya,majd jönnek a lengyelek!Lássunk már elõre is!Állítólag Pécs-Komló alatt még van annyi szén,hogy a mai árak mellett érdemes lenne kitermelni!Erre is kellene gondolni!Ha nem állami,akkor privát!Mindegy,csak legyen energiánk,munkahelyünk,megélhetésünk!De ha helyette a Mecsek déli oldalán napcellák lesznek,azt is elfogadom!Paksot meg naná hogy kell fejleszteni!

Nagymányok fejtésben


Forrás: 2011. február 20.
http://www.teol.hu/tolna/gazdasag/banyanyitas-a-miniszter-kezdemenyezte-a-latogatast-361321#ArticleCommentsContainer
Kovács Pál