Régi tárna bejárat Komló

A Mecsekben található az ország egyetlen kokszolható fekete szene. Az elsõ kutatófúrások körülbelül 100 millió tonna kitermelhetõ nyersanyagról szóltak, de ma 500 millió tonna szénre becsülik a térség teljes szénvagyonát. Ebbõl az eddig lefejtett szén tömege kb. 220- 240 millió tonna.
Komlónak, a régió egykori bányászközpontjának sikertörténete 1812-es esztendõhöz kötõdik, amikor a várost körülvevõ dombok egyikén váratlanul kõszénre bukkantak. A komlói szénbányászat atyja Jánosi Engel Adolf 1898-ban nyitotta meg az elsõ igazán jövedelmezõ függõleges aknát, amelyet feleségérõl, Annáról nevezett el.
Többek közt ezt az Anna-aknát is megnézhetik az érdeklõdõk a hamarosan induló bányásztúrák alkalmával. Ezen kívül végigjárhatják a Kossuth-légaknát valamint a Béta-, a Diagonál-, a Macskalikon-, a Gesztenyés- és a Zobák-aknát. A túra része a Glanzer-, a Szerencse-, az Adolf-táró, a Bányászpark, valamint az ott található emlékmû.
A városkörnyéki régi aknákat is megismerhetik az érdeklõdõk, amelyeket egy tisztított gyalogút köt össze. Az ötletgazdák a környékbeli településekkel is összefogtak és jelenleg egy kétszáz kilométeres turistaútvonal kialakításán fáradoznak. A nyomvonal, amely lovas és biciklis túrákra is alkalmas lenne, azokon a településeken és helyeken vezetne keresztül, amelyek annak idején érintettek voltak a bányászatban.
A bányásztúrák sokat elárulnak az adott városról, érintõlegesen a nehéziparról, az 50-60-as évek Magyarországáról, egy szinte zárt közösség munkamoráljáról, és az akkori hétköznapokról.
A múltidézõ kirándulásokon a turisták megérthetnek valamit azoknak a bányászoknak az életébõl is, akik kényszerbõl vagy önként, de egészségüket, sõt nemritkán az életüket is áldozták az akkori vezetés erõltetett iparosítási elképzeléseinek. A rideg korrajz valamelyest enyhül Komló és környék mai, egészen barátságos hangulatától. A geocaching rajongói például -, akik amúgy is mindig élenjárnak egy-egy kistérség felfedezésében - fõleg a várost körülölelõ dombságok szépségére hivatkozva keresik fel újra és újra ezt a vidéket.

Látkép komló központjáról

Látnivalók Komlón és környékén

A Városi Helytörténeti Múzeumában megtudhatjuk, hogy 1953-54-ben mecsekjánosi völgyben az iparvasút építése közben hogyan kerültek felszínre egy római kori, nagyméretû luxusvilla maradványai.
A turisták legnagyobb meglepetésére, a város tudományos szempontból is híres. 1966-ban a vasasi külfejtésben felszínre került kõtömbben érdekes lenyomatot fedeztek fel a bányászok. Késõbb kiderült, hogy egy alsó-jura korabeli, háromujjú (tridactyl), két lábon (bipedális) járó õslény lábnyomát találták meg. Az addig ismeretlen élõlény tudományos nevét (Komlosaurus Carbonis) lelõhelyérõl kapta. Lépéstávolsága és lábmétere alapján körülbelül másfél méter magasra becsülik az állat méretét.

Dínó lábnyom


A Komlói Természettudományi Gyûjtemény a vidék közel 350 millió éves föld- és élettörténetét, napjaink jellegzetes szubmediterrán növény- és állatvilágát mutatja be. Geológiai, õslénytani és biológiai gyûjteményeiben mintegy 350 000 múzeumi tárgyat õriznek, köztük a fent említett Komlosaurus lábnyomát is. (Belépõ: 180 forint )
Órát lehet igazítani a város központjában elhelyezkedõ hõerõmû gõzkürtjéhez, ami napi négy alkalommal hangjelet ad. A bányászat élõ emlékeként emlegetett a kürtjelek 6, 14 és 22 órakor, vagyis a bánya hajdani mûszakváltásainak idején szólalnak meg. A kürtjel a város legtávolabbi pontjaiban is hallható.
Sikonda: meleg vizes fürdõ és egyedi klíma
Sikonda Komlótól 4 kilométerre, nyugatra fekszik, de közigazgatásilag Komlóhoz tartozik. A kõszén utáni kutatás során 1928-ban váratlanul kb. 500 méter mélyrõl meleg forrás vize tört föl, mintegy 17 méteres magasságba. Alig egy fél évre rá már elkészül az elsõ fürdõ, amelynek vízért 1929-ben a Földtani Intézet gyógyvízzé nyilvánította.
A fürdõbelépõ az elsõ két órára 800 forint, de jobban megéri, ha 1400 forintért egész napos jegyet váltunk. Érdemes betenni a személyit is, mert azoknak a vendégeknek, akik igazolni tudják, hogy az adott napon ünneplik a születés-vagy névnapjukat, a fürdõvezetõség 50 százalékos kedvezmény ad.
A sikondai völgy sajátos mikroklímával rendelkezik. Igaz, az átlaghõmérséklet 3-5 fokkal alacsonyabb az átlagnál, viszont a levegõ összetétele párás, a légköri elektromosság pedig úgynevezett negatív ion túlsúlyt mutat, ami a szekértõk szerint nyugtató hatású. Talán ez az oka annak, hogy hajdanán több száz gyerek befogadására alkalmas gyereküdülõt építettek oda.
Szálláshelyek
Sikondán a Zöld béka üdülõház mellett a régi gyereküdülõben is vannak elérhetõ áron szobák, igaz ezeket fõleg iskolások keresik osztálykirándulásokhoz. A legszínvonalasabb szálláshelyet a négycsillagos Hotel Wellnessben találjuk (egy éjszaka 25 ezer forint), ahol rengeteg akciós, fõleg 3-4 napos csomagot kínálnak.
Érdekesség a szintén négynapos vezetett selfness (önismereti) tréning, szállással és ellátással együtt 74 ezer forintért. A magánszálláshelyek (5-7000 forint/fõ/éj) is kielégítik az átlagutazók igényeit. A mecseki erdészet 6 vendégházat üzemeltet a kistérségben, így akik nagyobb kirándulásban gondolkodnak, azok is bátran tervezhetnek. Komló belvárosában érdemes megnézni a Hotel Béke Szigetet (Városház tér 4.), ahol 9-18 ezer forintos áron foglalhatunk.
Forrás: http://www.origo.hu/utazas/20100214-banyaszturak-baranyaban.html 2010.02.14./2010.12.19.


Kovács Pál