Az alapító tagok neve: Borsányi Zoltán, Szabó István, Csanády Ágnes, Bartha Orsolya, dr. Váczi Tibor(aki 2018-ban hunyt el, ő egyúttal Mamit tag is volt), Gruming Ferenc, Kovács Pál.
A megalakulástól Borsányi Zoltán

2002-ben Szakköri foglalkozás, előtérben Borsányi Zoli szakkörvezető
vezette a kört, melyet 2002-ben Kovács Pál követett. Jelenleg Sturcz László vezeti a csapatot, ő 2016-tól vette át a stafétát!
Az 1998-as megalakulásunktól a Videoton Oktatási Központban voltak a foglalkozásaink, melyet 2008-ban elhagytunk és átköltöztünk a mai helyünkre, a Szabad Művelődés Házába.
Nyilvántartásunk szerint az évek során kb. 100 fő vett részt a szakkör életében, jelenleg a tagok száma 20 fő, ebből aktív 9 fő. Mamit tagsággal Kovács Pál rendelkezik. Szakkörünkből jelenleg 2 fő, Spránitz Tamás és Biró Máté az ELTE-n geológiát tanul. Szeptembertől június elejéig 2 hetente vannak a foglalkozásaink, nyáron szünetet tartunk. A kialakult több éves gyakorlat szerint az aktuális foglalkozáson beszéljük meg a következő szakköri témát. A nyilvántartásunk szerint 1998-2015 között 76 témában hangzottak el

2004-es Karácsonyi vacsorán Szegedi Laura és Pintér Gergő
előadások, -némelyik többször is-, ezek egy jelentős részét színvonalas számítógépes prezentáció kísérte. Az előadásokat túlnyomórészt a tagjaink tartották, évente általában egy vendég előadónk volt. A 2-2.5 órás foglalkozásból az előadások kb. 1 órát vettek igénybe, előtte és utána a témához kapcsolódó köveket-ásványokat tekintettük meg, esetleg cseréltünk vagy ajándékoztunk egymásnak. Volt egy kedves tagtársunk, aki ritkábban hozott ásványokat, de mindig jelezte, hogy otthon van több is meg talán nagyobb is, így egy idő után már előre mondtam:” Tibikém, tudjuk, otthon több is van!”. Ezen persze jót nevettünk, ebből soha nem volt sértődés! Gyakran szervezünk ásványgyűjtő utakat is.
A szakköri élet természetesen nem csak a foglalkozásokon folyt, minden félév végén összejöttünk egy-egy vacsorára valamelyik fehérvári étteremben, ahol természetesen nem csak kövekről volt szó. Ezek alapján a kör tagjai baráti társasággá forrtak össze.

2004. Kőszárhegyi előadáson Simon Hajnalka Szügyiné és exVáczi Tibi a hallgatóságból

Hírlevelünk nincs, kör e-mailt küldünk, ha valami megbeszélni valónk van. A pandémia beköszöntével megszűnt a személyes összejövetel, online sem tartjuk a foglalkozásokat, de valamennyien nagyon várjuk a személyes találkozásokat!

2010. Karácsony a Kertész csárdában SpránitzTamás,SíróImre,ZákányiTünde,SzabóPista,Simon Hajnalka

Gyűjtőtúrák szervezése
És bár az utóbbi években nehezebben jöttek össze az előre meghirdetett, nagyobb létszámú túráink, azért kis csoportos túráink voltak szép számmal! A nyilvántartásunk 1998-2006 között igen aktív időszakot mutat be, hiszen 60 helyen gyűjtött a csapatunk szervezetten, előre meghirdetett módon és nagyobb létszámban. A legsikeresebb és legkedveltebb hely Selmecbánya lett, ahová szakkörünk 1 év alatt 2-szer jutott el (2000, 2001), általában 10-15 fős csoportokban.

2017. március Mátrai gyűjtőtúrán az Aranybánya hegy előtt KovácsP,SturczL,NánásiEszter és Rezső,ZákányiT,SzegediL

A legsikeresebb a 2007 októberében a 4 napos gyűjtőtúra Telkibányán volt, szinte az összes aktív tagunk részt vett a túrán! Nagy lelkesedéssel vágtunk bele a túrába, hiszen Bujpál Péter tagunk és Korim Laci túravezetőnk jóvoltából felkereshettük az akkor már világhírre szert tett Nyíri falucskát, ahol is megbújt az erdő közepén a híres, „bársonyos” Ametiszt.

Nyíri bársonyos Ametiszt 21x17x5 cm
Bujpál Péter-től indult a történet, aki egy foglalkozásra behozott egy kicsi darabka ametisztet, amit még évekkel ezelőtt szedett fel az erdőben. Ezt a követ juttattuk el a Kishután élő Korim Lacinak, hogy ugyan keresse már meg azt a helyet, amit 1-2 év alatt meg is talált. Ki is tört az ametiszt láz, aminek a végén már vagy 5 méter mélyen kapargatták vállalkozó szellemű gyűjtők a telért!

2007 október Telkibányai túra Korim Laci vezetésével, 15 fős csapattal

Fotó: Nyiri ametiszt ásvány és Telkibányai túra Fotó!
Mentünk mi is, de hát egy nagy csapatot megszervezni, időigényes dolog. Így mire odaértünk, akárcsak a mesében, csak a „hűlt helyét” találtuk a „bársonyos nyíri ametiszt”-nek. Persze a börzéinken, még a nyugati börzéken is hosszú évekig lehetett vásárolni, és ez így van a mai napig!
(Amiről persze többet is megtudhatunk a http://www.minerals.hu/index.php?m=news&article=61&lang=hun linket felkeresve!)
Azért a siker sok esetben nem maradt el, hiszen sok szép ásványt tudtunk gyűjteni a különböző helyeken, és a különös szerencse folytán 2015-ben egy olyan kristály csoportot találtunk a hozzánk közeli Polgárdi-Kőszárhegy kőfejtőben, amelynek valamelyik múzeumunkban volna a helye! De hogy is volt?
Fotó: az óriás Kalcit csoportról!

Az igazi óriás Kalcit kristálycsoport 25x23x18 cm_Kőszárhegyről 2015

Még 2015 elején, úgy február végén valaki felvetette, hogy jó lenne már kimenni a szabadba egy kis testmozgást végezni, egy kicsit ásni vagy kalapálni. Mivel kőhajításra van hozzánk a kőbánya, és egyébként is legalább 1 éve nem jártunk ott, így március egyik szombatján csapatunk meglepte a bányát, -természetesen Molnár Lajossal, a bányavezetővel történő előzetes bejelentkezés alapján. Irtó szerencsénk volt, hiszen ott derült ki, hogy pár napja volt robbantás, van sok friss anyag. Megdöbbenten tapasztaltam, hogy sok 4-5 cm él hosszúságú kalcit kristály töredék található egy helyen, agyaggal együtt. Pár szép példányt találtunk, mindenki elégedetten tért haza. Egy nagy kövön 4-5 cm-es ép kristályokat láttunk Bujpál Péterrel, amihez nagyobb munka kellett volna, amihez akkor nem fűlött a fogunk. Úgy döntöttünk, hogy pár nap múlva majd visszajövünk, és levéssük a kristályokat. Ahogy elterveztük, pár nap múlva visszatértünk a „tett helyszínére”, vésőkkel, kalapácsokkal, ahogyan az illik, de még a nagy kő előtt találtunk egy olyan beszögellést, ahol viszonylag sok volt a nagyobb, agyagos töredékes kristály. Kaparásztunk-kaparásztunk, de azért 4-5 percenként ránéztünk az előttünk lévő nagy kristályos kőre is, hiszen azért jöttünk! Egy idő után kicsit elbizonytalanodtunk, de határozott érvelésemre addig folytattuk áldott tevékenységünket, amíg megtörtént a csoda! Péter egyszer csak a magasba tartotta a bánya eddig ismert legnagyobb kalcit kristálycsodáját, ami addig megbújt a sok töredék alatt. Hatalmas kristályok, 10-11 cm-es hosszúságú, ikresedett romboéder élek bukkantak elő, és ezek még, hála az agyagnak, teljesen ép, sérülésmentes állapotban!
Működő bányák látogatása
2007. május. Helyszín: Úrkút. Résztvevők: majdnem a teljes szakkör.

2007. május Úrkúti bányalátogatás Tenk Ottó szervezésével

2017. október. Helyszín: Bakonyoszlop mélyszinti bánya (szén és bauxit). Csapat tagjai: Sturcz László, Kovács Pál a fehérvári körből.

2017 Bakonyoszlop bányalátogatás SturczLaci már a falat bontaná, előtérben Kövecses V. Lajos

Állandó kiállítás Székesfehérváron
Állandó kiállítást 1991-ben Békési Ferenc kezdett el szervezni Székesfehérváron Alapítványi formában, de támogatók hiánya miatt ez meghiúsult.
Váczi Tibor, az általa vásárolt és gyűjtött kövekből egy látogatható pince múzeumot alakított ki, amit előzetes bejelentkezés után bárki megtekinthetett, halála óta sajnos ez a lehetőség lényegében szünetel.
Előreláthatólag június hónapban elkészül Kovács Pál gyűjteményét bemutató kiállítás, amelyben kb. 1.000 darab, nagyrészt erdélyi ásvány kerül bemutatásra, 10 darab vitrinben, amely előzetes bejelentkezés alapján bárki számára látogatható lesz.
Időszaki kiállítások szervezése
Bár egy ásványgyűjtőnek a legnagyobb izgalmat mindig a kincsek utáni kutakodás jelenti, azért nem feledkezhet meg azokról sem, akik ugyan nem ásványgyűjtők, de szeretik az ásványokat, szívesen elgyönyörködnek egy-egy esztétikus szép példányban!

2017 február SzabadművHáz Ásványok és Csiszolatok kiállítása

Székesfehérváron 1998-tól 4 helyen jelentek meg az ásványgyűjtők a kiállított ásványaikkal. 1998-2010 között az évenkénti ásványbörzéken lehetett ásványokkal találkozni, illetve 1991-ben a Szent István múzeumban volt egy fél évig tartó időszaki kiállítás Békési Ferenc szervezésében, ahol zömében a Kárpát-medencei ásványok kerültek bemutatásra.
2010-től megkezdődtek a rendszeres ásványkiállítások a Szabad Művelődési Házban, ahol 2021-ig összesen 9 alkalommal rendeztek ásványkiállítást a kör tagjai.
A Széna téri könyvtárban, ebben az időszakban 4 kiállítást tartottunk, ahol egy alkalommal Kövecses Varga Lajos 1 órás előadás keretében bemutatta a Kárpát-medencei ásványokat, valamint a legszebb erdélyi Fluoritokat!
A Tolnai utcai könyvtárban az említett időszakban 3 ásványkiállítást rendeztünk be, valamint 1 alkalommal, 2019. szeptember 30-án előadás hangzott el a „Föld napja alkalmából”, előadó dr. Hollóssy Ferenc volt.

2019. szeptember 30. Tolnai úti könyvtár Előadás Galenit az év ásványa, előadó Hollóssy Ferenc dr.

2018. július hónapban a maroshegyi Gárdonyi Géza Művelődési Otthon-ban rendeztünk be ásványkiállítást, az év ásványa a Galenit és a Fluorit témakörökben.

2018. július Gárdonyi Géza Művház ÁsványKiállítás

Ásványbörzék Székesfehérváron
1998-tól indultak újra Székesfehérváron az ásványbörzék, szervezője Kovács Pál, az elsőket azonban még Kövecses Varga Lajossal, barátjával és mentorával szervezte a Videoton Oktatási Központban, ismertebb nevén a VOK-ban! 1998-2020 között a 22 ásványbörze mindegyike a VOK-ban került megrendezésre, 2015-től 70-80 közötti kiállító és 2 ezer fő feletti látogatói létszám volt már, egyben ez lett a legnagyobb látogatottságú 1 napos ásványbörze Magyarországon! Gyermekeknek és felnőtteknek szóló kísérő programok színesítették a rendezvényt, aranymosás,

2011 április Ásványbörze Aranymosás Braxival
jégszobrászat,

2016 április Ásványbörze Jégszobrászat
„kincses homokozó”, ásvány és fotó kiállítások, egészségsziget, ingyenes meditáció, és különböző témájú előadások.
2017. április Ásványbörze KövecsesV.Lajos az erdélyi ásványokkal.

2017. április Ásványbörze Kövecses Varga Lajos erdélyi ásványokkal

Média
1998-tól hosszú éveken keresztül a foglalkozások témakörei folyamatosan jelentek meg a megyei napilapban, a Fejér megyei hírlapban. Túraterveink egyúttal megjelentek a http://www.minerals.hu/index.php?m=trip&lang=hun portál „Gyűjtőtúrák” menüpontjában lehetett elérni.
A könyvtárakban rendezett kiállításainkról a napilapok adtak hírt éppúgy, ahogyan az ásványbörzékről, előzetesen illetve a börzékről utólag adtak ki fényképes beszámolókat. A Fehérvár TV a börzéken rendszeresen megjelent és az esti híradójukban adtak tájékoztatást a Fehérváriaknak.
Az ásványbörzékről előzetesen és utólag is egy-egy fényképes cikk jelent meg a http://www.minerals.hu/index.php?m=news&lang=hun Hírek rovatában. A börzéken készült fényképek a http://www.minerals.hu/index.php?m=gallery&lang=hun Galéria menüpontban jelentek meg. Ugyanebben a menüpontban voltak elérhetők a túrákon készült fényképek is, jelesül például az úrkúti bányalátogatásról: http://www.minerals.hu/index.php?m=gallery&gallery=212&lang=hun.
Az ásványbörzék a székesfehérvári médiákban rendszeresen megjelentek óriás plakátokon(5x2.5 m), CityLight plakátokon(2x1 m), az átlag 500 darabos A3-as köztéri plakátból minden székesfehérvári óvodában, iskolában, könyvtárban és művelődési házban, valamint a jelentősebb áruházakban(SPAR, TESCO, Praktiker) kerültek kihelyezésre.

2006 április Ásványbörze plakát_VTV

Fotó Börze 2019. április Ásványbörze plakát-VTV
A Fehérvár Televízióba 3 alkalommal hívták meg Kovács Pált, hogy kedvcsinálót csináljon a soron következő ásványbörzéhez! Ezen alkalomból mindig sikerült néhány szép ásványt is bemutatni a műsorban.
A Fejér megyei Hírlap néhány alkalommal meginterjúvolta Kovács Pált, az ásványbörze szervezőjét.
Önálló nyomtatott kiadványunk nincs, azonban a kör tevékenységéről és az ásványbörzékről szóló publikálásnak a neten kettő fóruma van: a Facebook-on Székesfehérvári Ásványgyűjtők Baráti köre https://www.facebook.com/groups/396040047488850 oldalon, valamint a kezelésünkben lévő http://www.minerals.hu/index.php?m=news&lang=hun „Minerals, Az ásványbarátok lelőhelye” portál. Az előadásainkhoz kb. 10 színvonalas PowerPoint prezentáció készült elsősorban a Kárpát-medencei ásványok és bányahelyek bemutatása céljából. Simon Hajnalka geológus „A polgárdi mészkőbányák története” címen tanulmányt készített, mely a Topographia Mineralogica Hungariae” c. ásványtani szakfolyóirat kötetéhez készült 2002-ben.
Székesfehérvár 2021. április 26. Készítette Kovács Pál


2019. április Ásványbörze plakát Városi televízióban
ad min