Már kettő hete, hogy bezárta jelképes kapuit a jubileumi 30-ik Alba Regia Nemzetközi Ásványbörze és Ékszervásár.
Az idén 2 napon keresztül, szombaton és vasárnap is vártuk a látogatókat, és noha a 2150 fős létszám nem érte el a tavalyi látogatói csúcsot,

Tóth László ásvány fotói a velencei hegység mikro-ásványairól
azonban az új gyerek és felnőtt programok sikerei kárpótolták a látogatói létszám csökkenése okozta csalódást! Az idei rendezvényünkön a tavalyihoz képest még több, 79 kiállító kínálta ezerféle portékáját!
A rendezvény egyik kísérő programja volt az ásványfotó kiállítás, melynek fotóit Tóth László velencei és Kupi László kápolnásnyéki ásványgyűjtő készítette. Csodálatos nagy felbontású fotókat láthattunk a velencei hegység színpompás mikro ásványairól Tóth László kivitelezésében, amely kristályok mérete alig haladta meg az 1-2 mm-t! Az idei év ásványa a Fluorit, ehhez kapcsolódott az ásvány és a fotókiállítás egy része is. A Kupi László

Kupi Laci Fluorit fotói
készítette színes Fluorit fotók sok embert késztettek megállásra! És hogy hogyan lehet azokról a szemmel alig látható piciny kristályokról A3-as méretű, színhelyes és kellő mélységélességű fotókat készíteni, milyen hatalmas mennyiségű munka is fekszik egyik-másik fotó elkészítésében, arról hallhattunk egy-egy élvezetes előadást Tóth László és Kupi László jóvoltából!
Az ásványkiállítás egyik Fluorit-os vitrinje

Kőhidi László Fluoritos vitrinje
is nagyon színvonalas volt, amit egy móri ásványgyűjtő barátunk rendezett be, amiért utólag is köszönet illeti! A rendezvény kiállítási programja volt még a velencei hegység bányászatának és ásványainak a bemutatása, melyet a Fehérvári ásványbarátok rendeztek be részben vásárolt, részben pedig általuk gyűjtött kövekből. Az ásványgyűjtők nagy örömére az idei évben megtekinthető volt a Kőszárhegyi kőfejtőben még 2015-ben talált óriás Kalcit kristály csoport,

Az óriás Kalcit kristálycsoport 25x23x18 cm_Kőszárhegyről 2015
amit eddig csak páran láthattak! Az idei évben is műsoron volt a Kövek vágása és csiszolása

Kövek vágása és csiszolása bemutató
, amit Urbán Zoltán, a Mátra ásvány múzeum és csiszolóműhely vezetője próbált élőben bemutatni, láthatóan nagy sikerrel!
Persze a börzén továbbra is a feldolgozott kövek voltak a meghatározók: hihetetlen választék volt az ékszerekből, nyakláncokból és karkötőkből. Az idén is több kiállító az általa tervezett és készített ékszerekkel jelent meg, amik tovább színesítették a rendezvényt.

Nyakláncok erdeje
Az ezoterika hívei az idén is megtalálták az egyre nagyobb volumenben megtalálható energiákat és gyógyító sugarakat kibocsátó kristályokat. Természetesen továbbra is megtalálhatók voltak a Swarovszky ékszerek és Tiffany dísztárgyak, valamint a gyöngyből készült ékszerek.
Az ásványgyűjtők több asztalon találhattak természetes állapotban található ún. bányavirágokat, három kiállító kimondottan a Zemplénben található ásványokat

Hazai ásványok asztala
hozta el, melyek mind saját gyűjtésűek voltak. Sajnos, az idén még jobban zsugorodott az Erdélyi ásványok kínálata, csak elvétve volt látható néhány asztalon. Persze a világ számos távoli részéből, Kínából, Indiából, Brazíliából, Afrikából, vagy az Urál hegységből továbbra sem hiányoztak az ásványok és kristályok.

Kristályok a világ minden tájáról

Továbbra sem hiányzott a kiállítók közül Anna, aki a Tarot kártyavetést műveli és Tímea a karmaasztrológus, de sajnos az idén két rendszeresen visszajáró kiállítónk nem tudott részt venni a rendezvényünkön, így elmaradt az Aurafotózás és a Horoszkóp készítés.
A gyerekeknek szánt programok közül az aranymosás

A pénzmosás elmaradt de az aranymosás még mindig népszerű
továbbra is nagyon népszerű, és az új programokra is vevők voltak a kicsik: őslényeket lehetett gipszből kiönteni és azokat kifesteni!

Dóri segít az Ammonitesz kifestésében
A nagyobbak ásványos képeket raktak ki a Puzzle játékkal.
Az idén sajnos csak egy jégszobor készült, de itt aztán gyerek is és felnőtt is megtalálhatta a szórakozását, ha volt benne elég türelem és kitartás!
Vasárnap délután 3 óra körül befutott a „Meglepetés vendégünk” is Gubás Gabriella népszerű színésznőnk családja kíséretében! A szerencsésebb kiállítóknak pár mondat erejéig lehetőségük nyílt az asztalukon található portékájuk bemutatására és a személyes találkozásra!

Mónika kézzel festett kristálymandaláival

A rendezvény az idén is sikeres és népszerű volt, nyugodtan kijelenthetjük, hogy Fehérváron zárt és fedett helyen megtartott rendezvények közül még mindig ez a leglátogatottabb.
A jövő évi börze tervezett időpontja: 2019. április 14. (vasárnap), mivel április 21-én Húsvét vasárnap lesz.
Készült: 2018. április 29-én.
Kovács Pál