A szervezőkről sem szabad megfeledkezni, a három lelkes fiatal ásványgyűjtőről, akik elindították a fehérvári ásványbörzék sorát, ami Magyarország 3. ásványbörzéje volt: Takács Ferenc, Tóth László és Békési Ferenc. Hála a jó sorsnak, ma is itt vannak közöttünk!

2001-es ásványbörze Képújság hirdetése

A börze évente megismétlődött, de változó helyszíneken: volt a Megyei Művelődési Központban, az István-teremben, de az SZMT székházban, valamint a József Attila Gimnáziumban – mai nevén a Ciszterci Szent István Gimnáziumban is.

2002-es börze fotó a büfé előtti kiállítói területről

Sajnos a kezdeti időszakból látogatók és a kiállítók számáról nem maradtak fenn adatok.

2003-as börze a kiállítási vitrinnel
A hét egymást követő börze közül a legsikeresebb és legnagyobb látogatottságú 1986-ban került megrendezésre az SZMT székházban. (Régebben a Velence szálló volt megadva börze helyszínek, de a szervező ezt utólag helyesbítette.)

2003-s börze szórólapja

1990-el megszakadt ez a vonal, s csak több évre rá lett ismét ásványbörze Székesfehérváron, de már más helyszínen és más szervezésében! Kövecses Varga Lajos, a siófoki ásványmúzeum tulajdonosa és vezetője a 90-es években két börzét rendezett a Videoton Oktatási Központban, közismert nevén a VOK-ban. Ezekről a rendezvényekről sem maradt érdemi információ.

2003-s börze a kiállítási vitrinekkel

1998-tól megváltozott a helyzet, attól az évtől kezdődően minden évben van ásványbörze Székesfehérváron, a VOK-ban! Az elsőket még Kövecses Varga Lajos szervezte, az Albasoft Training Oktatóközpont Kft támogatásával.

2005-s börze színes mandalákkal

2001-től a börze szervezését Kovács Pál, az Albasoft Training Kft ügyvezető igazgatója vette át, aki azóta is a rendezvény szervezője.
Támogatók nélkül nehezen lehetne a rendezvényt rentábilissá tenni. A legnagyobbak továbbra is az Absurd Kft és a Videoton Üzletközpont Kft. Mellettük sokan segítik a rendezvény népszerűsítését például azzal, hogy az intézményükben illetve a telephelyükön kihelyezik a börze plakátjait. Minden könyvtárban és művelődési intézményben, iskolákban és óvodákban és a nagyobb áruházakban is megtalálhatók a plakátjaink. Kiemelt támogató az Absurd Kft az óriás- és Citylight plakátjaival!

2006-s börzén Párniczky Józsi bácsi, az első mentorom

Köszönet illeti a fehérvári ásványgyűjtő szakkört is, akik a lebonyolításban, a kiállítások kivitelezésében nyújtanak nagy segítséget!
A börzék 2001 óta már jól dokumentáltak mind a kiállítók, mind a látogatók tekintetében. Hogy mekkora volt a növekedés 13 év alatt, arra a következő számok adnak hiteles információt: míg 2004-ben 40 kiállító volt és 750 fő látogató, addig 2017-ben a kiállítók száma 75 volt és 2160 fő látogató, ami országos csúcsnak tekinthető az 1 napos börzék tekintetében! 2017-től a VOK-on belül változott a kiállítási terület, átkerült a küzdőtérre, ahol jóval tágasabb helyen, 1000 négyzetméteren fogadjuk a látogatóinkat.

2006-s börzén a Barátom Felsőbányáról

Mindig nagy gondot fordítunk a kísérőprogramokra! A gyerekek már évek óta élvezik az aranymosással járó pancsolást, a homokozóban elrejtett színes, csiszolt köveknek a „kibányászását”. Különleges élmény a kéz melegével jégtömbből kiolvasztani a csiszolt köveket. Színesíti a programokat, hogy a rendezvényen papagájjal és kígyóval is közös fotót lehet készíteni, sőt a bátrabbak meg is simogathatják a kígyót! A felnőtteknek évekig kiemelt program volt az „Egészségsziget” és az évente megtartott ingyenes Meditáció. Sok-sok év óta

2006-s börzén Gergő kishúga, a legfiatalabb börze látogatónk

minden alkalommal volt aurafotózás, horoszkóp készítés és tarot kártya vetés,
és a jósnők is gyakran teszik tiszteletüket a rendezvényünkön.
Idén a közel 80 kiállító az eddigi legnagyobb és legszélesebb választékot kínálja mind ásványokból, mind ékszerekből. Ez utóbbiak csak természetes ásványokból készülhetnek, „üveggyöngyöket” a börzén szigorúan tilos árulni!
A választék kb. 180 méter hosszúságban látható majd a kiállítók asztalán. Újdonságok nemcsak az új kiállítók asztalán jelennek meg, hanem a hagyományosan évente visszatérőknél is, hiszen a divat változásait nekik is követni kell!
Készült: Székesfehérvár 2018. március 29.
Utolsó módosítás: 2021. november 7.
Készítette Kovács Pál

Kovács Pál