Az ametiszt lelõhely

Nyiri ametiszt, Kovács Pál saját gyűjtése
megközelíthetõ autóval a kocsma melletti dombon felfelé vezetõ úton (vagy a katolikus templom melletti úton felfelé vezetõ úton) haladva felfelé tovább az emelkedõn a Pécekig.
Itt a menetiránynak megfelelõ jobb oldali utolsó háztól már csak gyalog-vagy terepjáróval vagy biciklivel lehet tovább menni. Szóval az utolsó háztól jobbra gyalogút vezet be az erdõbe. Az erdõ elõször vegyes erdõ, aztán kis fenyõerdõ, majd kivezet az út a Sebõk-rétre. Balra felfelé a rét tetején van egy nagy fa vadászlessel. Innen vezet be ismét az erdõbe az út.

Nyiri ametiszt, Kovács Pál saját gyűjtése
A fától kb. 150 métert kell gyalogolni az erdõbe vezetõ úton, ott az elsõ nagy balra kanyarnál STOP! Itt kell letérni az útról be az erdõbe(jobbra le), itt már láthatók a gödrök. Megéri keresgélni, mert csodaszép ametisztek találhatók itt! Az ásványok ugyan sárosak, de pici vízzel leöblítve már mutatkozik is a szép lila szín!

A másik lelõhely Nyíriben, amit mindenképp érdemes még megkeresni az (Aragonit utáni kalcedon pszeudomorfoza achátban.)az aragonit utáni álalakok lelõhelye.

Aragonit utáni álalak
http://monstone.hu/Asvany/Kepek/Oxidok/Kvarc/arag_utan_1n.jpg
Nyíri felõl Fûzérkomlós irányába kell elindulni. Ismét az utolsó ház mögötti földúton balra, a szederültetvény mellett felfelé haladva beérünk egy fenyvesbe, ott a vízmûnél jobbra , innen 500 méter séta felfelé a fiatal fenyõk mellett, amíg a gödröket és a hepe-hupás füves rétet meglátjuk. Itt érdemes ásni, és kéklik a föld.

A levegõ friss és éles, a környék gyönyörû, a táj felejthetetlen!
Szállás a Zempléni Oázis Panzióban 12 fõ részére kényelmes kulturált környezetben van Nyíri Kápolnatanya.
Mindenkinek jó vadászatot!
Az eredeti cikket írta: "Egy aggódó ásványbarát H2O"

Forrás: E-mail 2010-ből
Kovács Pál