Hát földbegyökerezett a lábam, s egyik ámulatból estem a másikba: nem kettő, hanem legalább 22 színvonalas, jól megvilágított vitrinben vannak az ásványok és fosszíliák elhelyezve.
A Galériában kb. 40 fotó látható a múzeumról!A vasszécsenyi Ásványmúzeum és Földtani Bemutatóterem Pődör György magángyűjtő elképzelése és ikertestvére (+Pődör Miklós, 2004) tervezése alapján egy romosan

Vasszécseny ásványmúzeum épülete eredetileg
megvásárolt épületből ( tejcsarnok) került kialakításra.
Az ásványmúzeum 120 négyzetméterén

Vasszécseny ásványmúzeum épülete ma
a tulajdonos gyűjteményéből válogatott, a történelmi Vasvármegye, Magyarország és a környező országok ásványait, kőzeteit és fosszíliáit bemutató anyag látható.

Vasszécseny ásványmúzeum épület előtere

Képek a kiállítótérből
A vitrinekben

Vasszécseny ásványmúzeum vitrin
helyet kaptak régi bányász szerszámok, bányászlámpák, bányász díszegyenruha, emlékérmék és más bányászati témájú relikviák. Aki veszi a fáradságot, az a falakon körben elhelyezett képek segítségével betekintést nyerhet a történelmi magyar bányavárosok címereibe, és az ottani bányászkodás történetébe. Érdekessége a kiállításnak, hogy egyedülálló módon együtt látható itt a bányászok három védőszentjének, Szent Borbálának, Szent Kingának

Vasszécseny ásványmúzeum Szent Kinga faszobra
és Szent Annának a fából faragott szobra. Az alkotásokat Joó László toronyi fafaragó művész készítette. Ugyancsak az ő keze munkája a felvidéki bányászlegendák kedves alakja, a Bányamanó.

Vasszécseny ásványmúzeum Bányamanó faszobra

A látogató megismerkedhet a földtörténeti korokkal, az ásványok, kristályok, kőzetek és fossziliák fogalmával, megtekintheti Vincze László festőművész Teremtérmítosz képét is. A múzeum „parkjában” Borbás József vassurányi fafaragó kopjafája állít emléket a magyar és a vasi bányászoknak. A gyermekeknek lehetőségük van a múzeum előterében elhelyezett eredeti csillékből ásványokat, fossziliákat gyűjteni.
A magánmúzeum- előzetes bejelentés alapján-ingyenesen látogatható!

Vasszécseny ásványmúzeum térkép

Az ásványmúzeum címe: Vasszécseny, Gyöngyös út 2.
A gyűjtő elérhetősége: 06- 94-377 557(otthoni)

Vasszécseny ásványmúzeum bejárat a tulajjal

06-70-9301011(mobil)
Szeretettel várja Önöket a múzeum tulajdonosa!

Vasszécseny ásványmúzeum a tulajjal

Forrás: Pődör György magángyűjtő 2011.október 5.

Kovács Pál