Dr. Jakab Gyula, gyergyószentmiklósi geológus mérnök magángyűjteményéről

Gyergyószentmiklós ásványmúzeum kőzetkiállitás
a szakemberek is azt mondják, hogy nemcsak gazdag, hanem rendkívül szép is. Valóban, nemcsak a különféle kőzet- és ásványfajták részletgazdag tárháza a gyűjtemény, hanem a szép, az esztétikus, ugyanakkor a ritka daraboké is:

Ametiszt Brazília/Illusztráció
impozáns méretű ametiszt Brazíliából, faopál Maroshévízről, apró, 5000 éves meteoritdarabkák Amerikából, csiszolatlan gyémánt Venezuelából - hogy csak néhány példát említsünk. Az egyik különösen fontos szempont az volt a kiállítás tervezésekor, hogy kutató és laikus, tudományosan érdeklődő és szépet látni kívánó egyaránt kedvére időzhessen itt. A kiállítás első termét a gyergyóditrói szienitmasszívum kőzeteinek, ásványainak szenteltük, hiszen a helyszín ritka ásványok, kőzetek lelőhelye. A második terem kövületeket, fosszíliákat mutat be különböző földtörténeti korok szerint osztályozva.

Gyergyószentmiklós ásványmúzeum kőzetkiállitás
Tovább menve, az ásványok, kőzetek és bányavirágok rendszertanát bemutató rész bevezetőjeként a bányászat és a geológia speciális eszközei tekinthetők meg. A kőzeteket bemutató teremben helyet kaptak ritka ásványokat tartalmazó csiszolt dísztáblák is. Az ásványok rendszertanát ismertető utolsó helyszín olyan ásványt is bemutat, mely az egész világon egyedül itt, a Múzeumban látható (Leonsvantit a még nem hivatalos elnevezése).
Fotók: Lovász Árpád
Forrás: http://www.tmmuzeum.ro/hu

Kovács Pál