Folytatja az ásatásokat Iharkúton Ősi Attila geológus és kutatócsapata. Már mintegy harminc gerinces állat és olyan dinoszauruszok maradványait találták meg, amelyek máshol nem lelhetők fel. Az ajkai származású geológus tizenkét éve kutat csapatával az elhagyott bánya területén. A nyolcvanötmillió éves kövületeket tartalmazó lelőhely és az ásatási munkák nemzetközi hírnevet szereztek nemcsak a magyar dinoszauruszkutatóknak, hanem a térségnek is.

Dínók Iharkúton
Az expedíció tagjai néhány éve a Bakonyban azonosították a Hungarosaurus tormai nevű páncélos dinoszauruszt és az Ajkaceratops kozmai fosszíliái is Iharkúton kerültek elő. Utóbbinak papagájcsőrszerű szája és kis szarva volt, másfél méter hosszú lehetett, növényekkel táplálkozott, és megközelítőleg harminc kilogrammot nyomott. A csapat büszkélkedhet azzal is, hogy ők leltek rá és azonosították a tudományos világban addig ismeretlen krokodilt, az Iharkutosuchus makadit.
„Azért is fontos ennek a sajátos hajdani mikrovilágnak a megismerése, mert ebből az időszakból igen kevés lelet került napvilágra Európa-szerte” – mondta lapunknak Ősi Attila.

85 millió éves kölyök krokodil őrlőfoga
A geológus szerint „az itt talált maradványok olyan történelmi kapcsot jelentenek két nagy és ismert időszak között, ami segíthet megérteni a köztük lévő különbségeket.” Az évek során előkerült leletekből most életnagyságú csontváz- és testrekonstrukciók készülnek több, a kréta időszakban itt élt őshüllőről.

Iharkút Dínó lelőhely
Ezeket a bakonyi dinoszauruszokat a tervek szerint októbertől mutatják be a nagyközönségnek a Magyar Természettudományi Múzeumban. A kutatók az elmúlt napokban négyládányi leletet ástak ki, és remélik, hogy az őszi nagy kiállításukra tovább gazdagodik a gyűjteményük.
Zatkalik Virág
Forrás: http://www.magyarhirlap.hu/kronika/rekonstrualjak_a_magyar_dinokat.html 2011.08.05.
Kovács Pál